Mielentaide ry tiedottaa

Viimeksi päivitetty: 11.05.2019

11.5.2019

- Ylimääräinen yhdistyskokous 11.5.2019 vietiin lävitse 5 jäsenen avulla. Sen lisäksi, että jäsenistöä ei yhdistyskokoukseen osallistuminen kiinnostanut, niin ei myöskään luottamushenkilöiksi hallitukseen löytynyt halukkuutta. Uuteen hallitukseen oli ehdolla ennestään vain pj:n tehtävistä luopunut Sanna Nevalainen, Heidi Denizhan ja Marjut kiviaho. Hallituksen laillinen vähimmäismäärä on 4 jäsentä, joten toiminnanjohtajana jo toimivan Ari Kiviahon oli asetettava itsensä ehdolle puheenjohtajaksi, jolloin tilanne ei ole millään tavoin suotavaksi katsottava etenkään hänen vaimonsa toimiessa varapuheenjohtajana.

"Olen saanut syytöksiä siitä, että tahtoisin pitää kaikki langat käsissäni. Nyt oli lankoja tarjolla mutta ei ollut halukkaita ottajia, vaan nyt kirjaimellisesti kaikki langat ovat käsissäni. En minä puheenjohtajaksi olisi halunnut, sillä viihdyn hyvin toiminnanjohtajan tehtävissä, joissa aion jatkaa edelleenkin ja siten puheenjohtajan tehtävä titteleineen on ainoastaan hallituksen sisäistä hierarkiaa varten. Hallituksen toimintakyky on edelleen heikko ja siksipä katson järkeväksi rajoittaa yhdistyksen toimintaa syyskauden ajaksi, jolloin tärkeintä on saada kesäkuun tapahtumat vietyä lävitse suunnitellusti. Syksyllä panostamme ammattikonsultoinnin avulla jäsenhakukampanjaan, jonka avulla yhdistykseen liittyisi jäseniä, joista 2/3 haluaa sitouttaa itsensä vapaaehtoistehtäviin ja erityisesti syyskokouksessa 2019 ehdolle hallituksen puheenjohtajaksi ja hallitusjäseneksi, jolloin 15v juhlavuodeksi yhdistys saisi toimivan hallinnon. Tarvitsemme siis kahdenlaisia jäseniä lisää eli apua hakevien lisäksi myös heitä, jotka tahtovat olla myös avuntarjoajan puolella"  (Ari Kiviaho kommentoi).

Hallitukseen 11.5.2019 - 31.12.2019 kuuluvat: Ari Kiviaho (puheenjohtaja), Marjut Kiviaho (varapuheenjohtaja), Heidi Denizhan (varsinainen hallitusjäsen) ja Sanna Nevalainen (hall. varajäsen).

27.4.2019

- Vuosinäyttely Tampereella järjestetään 5 taiteilijan voimin. Kun näyttelyyn ei osallistu yhtään Risteys -näyttelyssä Finlandia-talossa ollut taiteilijaa, saa yhdistys kuluvalle vuodelle kaikkiaan 9 eri taiteilijan taidetta esille. Vuosinäyttelyitä järjestetään joka toinen vuosi poikkeuksena ensi vuosi, jolloin kesäkuun ajan on 15-vuotta juhlanäyttely Riihimäellä.

- Ylimääräinen yhdistyskokous on kutsuttu koolle Helsinkiin 11.5.2019, jolloin valitaan 2019 hallitus uudelleen. Yhdistyksellä on vaikeaa saada jäsenistöstä luottamushenkilöiksi ehdolle jäseniä, sillä suurin osa jäsenistä liittyy yhdistykseen apua saadakseen, jolloin avun antajaksi ei löydy vapaaehtoisia. Yhdistyksen toiminnassa on pitänyt vain yksi yhdistyksen perustajajäsen, mikä ei ole oikein. Mikäli tilannetta ei saada muutettua, joudutaan toimintaa lakkauttamaan. Ylimääräisessä yhdistyskokouksessa 2019 hallitusjäseniä jatkaa 3, jolloin tarkoitus on valita uusi puheenjohtaja + yksi varsinainen jäsen, josta tulisi 25.5.2019 (hallituskokouksessa) varapuheenjohtaja sekä lisäksi tarvitaan 1-3 varajäsentä, joista toiveena saada 1 Jyväskylästä.

- Yhdistyksestä on eronnut lyhyessä ajassa 10 jäsentä 2019, joista 2018 jäseneksi liittyneistä 14 jäsenestä on eronnut 50% (7). Eroamiset ovat osuneet saumaan, jossa yhdistyksen hallitus ei ole toiminut ja toiminta on jäänyt vain toiminnanjohtajan varaan, joka yksin ei pysty vastaamaan kaikkien jäsenten toiveisiin. Jäsenistöstä 2005 - 2011 liittyneistä on 16 jäsentä mukana, joista 10 ovat liittyneet 2005 - 2007. Viimeisen 5 vuoden aikana jäseneksi liittyvistä on vaikeaa löytää jäseneksi pysyvyyttä. Erityisesti toivotaan mukaan jäseniksi henkilöitä, jotka haluavat antaa myös yhdistykselle mahdollisuuden toteuttaa toivottua toimintaa, sillä vaativammat asiat vaativat aikaa toteutuakseen, joten maltti olisi valttia.

- Esittävän taiteen hanke joutuu kokemaan uudelleen suunnittelun kahdestakin merkittävästä syystä. Yksi on MTKL:n myöntämä hankeavustus, jota myönnettiin vain 50% anotusta ja avustuksen oli tarkoitettu riittävän kahdessa kaupungissa (Helsinki ja Jyväskylä) esittävän taiteen kurssitukseen, jolloin olisi käytettävissä ollut kansanopistotasoinen kurssi tai ammattiohjaaja; valitettavasti raha ei riitä siihen. Toinen ongelma aiheutui musiikintekijöiden erotessa, jolloin idea tuottaa yhdistyksen 15-vuotta juhlavuodelle demo laulusta, jolle olisi löytynyt jäsenistöstä sanoitusapua ja säveltäjä + esittäjät. Toiminnanjohtaja löysi jo yhteistyöstä kiinnostuneen tuottajan, joka olisi tehnyt hyväntekeväisyytenä palkkiotta vain välttämättömät kulut korvaten.

"Melkeinpä lahjakkaimmat kohderyhmään kuuluvat taiteilijat ovat kaikkein oikukkaimpia sitoutumaan loppuun saakka hankkeisiin, joista voisi olla heillekin isoa hyötyä. Pienen yhdistyksen - jonka toiminta suurta -  voimavara on sitoutumiskykyinen jäsenistö, joka malttaa katsoa pelin loppuun saakka eikä jätä sitä kesken halutessaankin sittenkin erota. Eron ilmoittaminen sähköpostitse on helppoa mutta toiminnan järjestäjille se voi olla shokki, kun juuri ennen h-hetkeä ei löydykään enää mukaan jäseniä, joita varten on jotain lähdetty työstämään. Näyttelyiden järjestäminen tai uuden hankkeen työstäminen toiveesta saada apua musiikin tuottamiseen eivät ole asioita, joita on helppo järkätä ja sitten kun saa ne tiedottamista vaille valmiiksi, niin PUM - ei olekaan enää heitä, joiden toiveista lähdettiin ideoimaan / työstämään. Tulevaisuudessa pitänee Mielentaiteen osalta miettiä toiminnan kohdentamista uudestaan eli tähdätä sellaiseen toimintaan, jossa takaiskut ovat harvinaisia. Taiteilijoiden auttaminen taiteensa esittämisessä tai tuottamisessa eivät ole enää ainakaan omalla työlistallani jatkossa." Näin sanoo yhdistyksen perustanut Ari Kiviaho (toiminnanjohtaja).

Tuoreet uutiset keskitetysti - Tilaa uutiskirje